Comedian, Writer, Speaker

KOSMISKE KREFTER OG SKIPPERTAK-STUDENTEN

Etter å ha krabbet oss frem til skolen hver dag og ikke gjort annet enn å ha reket rundt i to terminer, åler vi oss inn til lesesalene for å ta et siste skippertak.

Det skjuler seg en aldri så liten skippertak-student i oss alle. Når eksamen står for døren og du står og lurer på hva du egentlig brukte tiden til, våkner han til live.

Først tar han et realt gjesp og du kjenner at det dirrer i hele kroppen.

Etterpå myser han med øynene og du løper av gårde for å kopiere notatene til dem som har glemt at mennesket er et sosialt dyr. Og til slutt reiser han seg opp, og du begynner å planlegge hvert sekund av den knappe tiden frem til eksamen.

Du er blitt en superstudent, alle læreres drøm. Studietidens teoretiske klokke har fått det til å ringe i dine bjeller. Du oppdager uante kosmiske krefter. Krefter som får deg til å surfe elegant på kunnskapens bølger.

Pensumet er med ett selve meningen med livet. Noe som du bare må putte inn i hodet. Neste morgen finner du ut at du heller skulle ha lest inn pensum på bånd, slik at underbevisstheten din kan fange opp det viktigste og lagre det inn i både kort- og langtidshukommelsen din. Etter tre timer og med et meget uttørket stemmebånd oppdager du at dette blir for tidkrevende.

Du skifter taktikk. Nå vil du heller lage et såkalt hjernekart. Kartet tegnes opp på akkurat samme måte som hjernen lagrer informasjon. I store grener som igjen forgrener seg utover fylt med stikkord.

Du prøver å se over hva som er likt i de forskjellige fagene og hva du kan jobbe med på kryss av fagene. Dette sparer tid og du husker det viktigste.

Karakterene som du har satt som mål skrus ned jo hardere du jobber, og jo nærmere eksamensdatoen nærmer seg. Til slutt river du deg selv i håret og håper bare på å bestå.

Etter hvert klarer du hverken å drikke, spise eller sove. Du bare ligger der under dyna, mens mor lurer på om hun skal bestille time hos tannlegen siden du har så innmari vondt i jekslene over å ha bitt sammen kjeven av intellektuell anstrengelse.

En smule forvirret er du også etter å ha foret deg med flere hundre sider med kunnskap og viten på rekordtid, som hjernen din prøver å fordøye.

Men skippertak-studenten som nå ror som en gal inni deg lar deg ikke hvile. Du bestemmer deg for å ta et siste hodestup og svømmer febrilsk gjennom skolebøkene for å pugge, forstå, og lære mer.

Etter at hele marerittet er over, står du der fornøyd med karakterkortet i hånden. Puh, dette var da ingenting, du kom opp i noe som du virkelig behersket. Stolt over at en slik, egentlig latsabb som deg, allikevel greide å hale i land en god karakter, blir du overbevist: uansett hva sjøsyke studieinspektører måtte si, er du et intelligent vesen med fotografisk hukommelse. Så du fortsetter som før, med å krabbe deg til skolen, reke rundt og til slutt åle deg inn for å ta et siste skippertak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *