Comedian, Writer, Speaker

Rumpestuntet forklart- Fear of the big black ass

Hvilket stunt er du mest stolt av er jeg blitt spurt. Og de regner med at det er Mullahløftet. Men nei. Mullahløftet ble verdenskjent, men det er rumpestuntet som er den sterkeste politiske satiren jeg har gjort og som fortsatt treffer så hardt at folk i stedefor å reise seg opp mot kvinnehatet og angrep på annerledestenkende fortsatt forsvarer reaksjonære og grove angrep på kvinner.

Så les og lær hvilke form kvinnehatet blir dyrket og forsvart under her.

I august 2005 gjorde jeg et satirisk stunt i forbindelse med verdenspremieren på den norsk-pakistanske filmen “Import Export” der jeg kysset kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og viste min bakdel i noen sekunder som et politisk-satirisk kommentar til kulturkonflikter. Etter dette kom det frem så mye patologisk frustrert rumpefiksert hat fra flere pakistanere, og som varte i åresvis, den dag i dag, og som viser at satiren virker. Og den virker fortsatt fordi ingen har våget å ta tak i problemet ,så tydelig, noensinne som det stuntet gjorde. For trakasseringen og kvinnehatet som kom ut av kroker og skap er ikke mitt problem. Det er problemet. Her er mitt svar til kritikerne den gangen : FEAR OF THE BIG BLACK ASS

Her er den sosiokulturelle konteksten rundt rumpestuntet. Til de som mener at Satire ikke trenger å forklares, eller at det ikke er humor om man må forklare det: når du er truet på livet så må idiotien stoppes slik Charles Hebdo gjør her:

Rent konkret hva som skjedde i Haugesund da jeg bestemte meg for å gjøre rumpestuntet:

Jeg holdt en tale som er viktig at folk leser om de skal forstå konteksten. Tittel var , link her : Kulturkonflikter Stinker

Filmen Export Import er banebrytende fordi den for første gang viser en kjærlighetshistorie mellom en pakistansk jente og norsk mann, uten at noen blir drept, og som faktisk ender med at de gifter seg. Jeg var invitert av arrangørene for å åpne filmen da den skulle ha verdenspremiere i Haugesund. Jeg var invitert spesielt for å si noe i forkant av åpningen om «kulturkonflikter» og jeg sto fritt som kunstner for å kunne formidle mitt budskap som skulle være på maks 10 minutter. To ting skjedde i forkant som gjorde at mitt satiriske stunt fikk den spesielle utformingen den fikk:

1. Filmskaperen, Khalid Hussein,  ble intervjuet i avisene om at han mottok drapstrusler på grunn kyssescenen i filmen fordi den viste scener der en pakistansk jente kysser en norsk gutt. Det var vanskelig å finne en kvinnelige hovedrolleinnhaver i det norske innvandrermiljøet, en som var villig til å bryte kyssetabuet på film. Iram Haq takket ja til rollen.

2. Talat Hussein, som spilte faren til jenta i filmen,  er en meget kjent pakistansk skuespiller.  Han sa til filmfestival avisen at kunst aldri må utfordre samfunnets moral. I filmens sammengeng betydde det at den norske gutten omskjærer seg, og konverterer til Islam, etter at han er blitt truet med vold av menn fra hele familien til jenta, og jenta skulle ha blitt tvunget til å gifte seg med en fetter.

Basert på denne informasjonen laget jeg mitt to trinns stunt. Filmens humoristiske løsning på kulturkonflikten var at nordmannen ble hundre prosent muslim og pakistaner, da var det greit at han fikk gifte seg med den pakistanske jenta, dette var liberalt til å være fra det norsk-pakistanske miløet, den gangen , da tvangsekteskap og arrangerte ekteskap førte til at mange ikke ble gift med nordmenn i det hele tatt.

MEN det var provoserende likevel at løsningen var at folk skal tvangkonverteres, da er det greit, all den tid så mange blir drept, forfulgt og hengt for sine meningener i de mest alvorlige kulturkonflikter, og vi lever i et pluralistisk samfunn. Så filmen tok ikke tak i det grunnleggende og alvorlige problemet. Jeg kritiserte overhodet ikke filmen i mitt stunt, eller pakistanere, jeg kritiserte de som drapstruet filmskaperen og de som mener at mennesker ikke eier sin egen kropp, og forfølger dem for det. Det er disse holdningene jeg pekte rumpe til.  Rumpestuntet ble gjennomført foran et filmfestilval publikum som skulle se mange rumper i filmene i løpet av festivalen. Skandinavisk film er kjent for å ha et naturlig forhold til nakenhet. Min rumpe var altså ikke den eneste.

Jeg ba kulturministeren opp på scenen og kysset henne. : her viste jeg til at det er ikke så kontroversielt at pakistanere kliner med nordmenn all den tid det er så mange barn med en norsk og en pakistansk forelder i dette landet. Og se her, vi gjør det til og med offentlig på scenen .

Men det som faktisk fortsatt er svært kontroversielt er dette: så viste jeg rumpa. ; det å eie sin egen kropp, og gjøre hva man vil med den, og gifte seg med hvem man vil, og gå kledd i hva man vil, er det som er problemet, var det rumpestuntet lagde satire på.

Når det ble så sterke og til og med voldelig reaksjon på stuntet ( vår familierestaurant ble skutt på med 15 skudd) , og førte til så mye uttrykt hat fra det pakistanske miljøet, er fordi dette traff. Og det ble også kraftig debattert. Pakistanere ble sterkt utfordret og maktet ikke å diskutere stuntet på dets premisser. Ingen av arrangørene fra filmfestivalen eller produsenter av filmen kom med noen støtteerklæring eller sto sammen med meg i stormen som fulgte, og jeg ble ikke invitert til filmfestivalen i Haugesund igjen etter dette stuntet.

I stedet svarte altfor mange med det de trodde ville ramme meg. Mobbing av rumpa. Men den ble ikke vist frem for å bli likt. For det var ikke den rollen som ble spilt, som tvertimot mange hadde akseptert bedre: finsminket damerumpe i været i et mannfolkblad til forlystelse og salg.

Det var et politsk “mooning” og intelligent satire, uansett hvor mye “russehumor” kritikerne skulle ønske dette var.
Dessuten til mobberne: jeg bryr meg lite om rumpa blir likt eller ikke likt, om folk som mobber og kaster terningkast over hvordan den så ut, eller som spotter og ler av rumpa. All denne trakasseringen og hatet mot kroppen, er bare eksempler på hvilken forakt det eksisterer i miljøet mot jenter som velger annerledes.

Da rumpestuntet selv ti år etter stuntet blir brukt som unnsklydning for å trakassere meg grovt, og flere kvinner og menn , som selv ikke trakasserer , men forsvarer mobberne med å si : “ja du må jo regne med dette”, så lever de fortsatt med å fornekte og dyrke kvinnehatet, og blir  selv en del av sjikanen og mobbingen og trakasseringen av alle mennesker som våger å si sin mening og velge annerledes. Disse er utsatt for reinspikka kvinnehat, hat mot den frie kunsten, mot folkeopplysning og fri debatt, så lenge det ikke “opprettholder den rådende samfunnsmoral” og viser kvinnen enten som hore eller madonna. For det hadde nemlig vært greit. Men en politisk naken rumpe, det provoserte for mye. Og det var da også satirens poeng.

One thought on “Rumpestuntet forklart- Fear of the big black ass

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *