Comedian, Writer, Speaker

Sto opp for stand-up

 

VG: De er Norges første stand up-komikere av utenlandsk opprinnelse. Shabana Rehman og Zahid Ali mener det ikke er tilfeldig at de kommer fra samme norsklærer.

Av Therese Ridar, Olav Brekke Mathisen, Kaia Eriksen, Marit Sunnanå Aalrust, Jørgen Braastad

TOK SEG TID: Klasseforstander Tora Mæhle satte alltid barna først, sier Zahid Ali og Shabana Rehman. – Var det noen hun så hadde det vondt, satt hun gjerne igjen med dem etter skoletid for å snakke, forteller Zahid.

Komiker og forfatter Shabana Rehman setter hendene mot glassruten og kikker inn gjennom døren ved hovedinngangen til Nordstrand skole.

– Å herregud! roper hun og snur seg mot komikerkollega Zahid Ali.

– Kom og se! Det er helt likt.

Den tidligere klassekameraten legger ut med lange skritt og stiller seg opp ved siden av Shabana. 30 år har gått siden han løp med små, raske steg oppover trappen de skimter innenfor, med hjertet i halsen, mest fordi han var så fryktelig sjenert. Likevel, Shabana – den tøffe og lærenemme guttejenta – husker ham mest som klassens store underholder. Fortsatt har noen til gode å få Shabana Rehman til å le så mye som Zahid Ali klarte under skoleavslutningen i 6. klasse.

– Hun hjalp meg til å bli mer eller mindre kvitt sjenansen. Gjorde jeg noe artig, var hun alltid opptatt av å lage god stemning rundt det. Tegnet jeg, eller skrev jeg noe, dro hun det fram og promoterte det. Hjemme var jeg ikke vant med at noen verdsatte mine interesser. Tora så at jeg likte meg på scenen, og oppmuntret meg til å fortsette. Hun dyrket fram særegenhetene tidlig.

Basketballbanen er blitt lekestativ, skolegården større. Toras mørkeblonde kjøpekrøller er ute av håret, ravsmykkene borte fra håndleddene. Hun står noen meter lenger borte på asfalten og betrakter de to ved døren.

– Det er så artig å se dem igjen som voksne, sier hun og slår hånden lett mot låret.

– At det har gått så bra med dem.

Zahid fra Torshov overrasket da han i 2. klasse begynte på Nordstrand skole og allerede snakket norsk. Shabana kom med 79-bussen fra Holmlia og kunne ingenting. Men hun lærte raskt. C-klassen i 1976-kullet skulle bli Tora Mæhles siste elever, men én av Norges første tospråklige klasser med både norske og norsk-pakistanske elever.

For Shabana ble Tora en av de viktigste personene i barndommen hennes. En god støtte samtidig som hun oppmuntret til å fortsette å skrive og dikte.

– Hun la rett og slett fundamentet for den jeg er blitt, sier komikeren og smiler.

– Jeg er veldig glad for at det var Tora som møtte oss. Hun ga oss felles referanser og skjønte hvor viktig det var å dele den norske kulturelle arven. Hun gjorde den tilgjengelig og jeg følte meg aldri fremmedgjort. Samtidig var hun en veldig engasjert og nysgjerrig lærer, alltid med kreative læringsmetoder. Det var nok ikke tilfeldig at Norges to første standupkomikere med pakistansk bakgrunn kom fra samme norsklærer, mener Shabana.

Hjemme var foreldrene skeptiske. Svømmeundervisning, barnebursdager, og leirskole var egentlig ikke ansette aktiviteter for en pakistansk jente ifølge tradisjon og religion.

Men Tora insisterte på at Shabana og de andre jentene skulle være med. Hun oppsøkte hjemmene, tok fedrene i hånden, forklarte hvorfor det var viktig.

– Tora aksepterte ikke forskjellsbehandling og hun tilpasset seg ikke, men hun skjønte og delte foreldrenes bekymringer. Sånn oppnådde hun stor tillit. Så lenge Tora sa at det var ok, var det ok hjemme også. Hun var alltid på barnas side. Tora er et av de varmeste og fineste mennesket jeg kjenner.

Forholdet dem i mellom ble spesielt og langvarig. Shabana var nysgjerrig, ville vite hvordan det var å leve i et norsk hjem, og Tora inviterte henne med inn. Etter det kom hun ofte på besøk. Noen dager satt hun allerede sammen med mannen som underviste på universitetet, med en kopp te og lekseboka framfor seg da Tora kom hjem.

– Blyg var du aldri, sier Tora og smiler.

– Nei, svarer Shabana.

– Men det var jo fordi jeg følte meg så trygg hos deg.

Tora Mæhle (87)

Var klasseforstander for komiker og skribent Shabana Rehman og komiker og skuespiller Zahid Ali på Nordstrand barneskole 1983-1989. Jobbet ved skolen fra 1969 til 1993, før hun gikk av med pensjon.

Sterke sider: Ga hver elev følelse av å bli sett. Turte å involvere seg og satte alltid barnas beste først.

Ytre kjennetegn: Kledde seg i komfortable, men pene klær i jordfarger, ofte med et rødt skjerf om halsen.

Kjent for: Alternative og kreative læreingsmetoder. Det meste skulle erfares og praktiseres. Spesielt brant hun for norsk språk.

1156632

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *