Comedian, Writer, Speaker

BIO

Link :  about.me page 

For 15 år siden grep hun mikrofonen, og ble en sensasjon. En pakistansk jente gikk for første gang på scenen og fortalte like frekke vitser som de mannlige, norske komikerne gjorde. Og serverte like saftig samfunnssatire. Men fikk helt andre reaksjoner. Noen elsket det. Noen hatet det.  Men alle snakket om det. Shabana Rehman fikk med en gang merkelappen «kontroversiell».
– Det var ikke jeg som var kontroversiell, det var reaksjonene som var kontroversielle, sier Shabana.

Få kan bevege, provosere og inspirere så sterkt som Shabana Rehman. I alt hun gjør – som komiker, artist, spaltist og debattant-  kombinerer Shabana lekenhet og humor med et brennende og kompromissløst engasjement for individets frihet. Sentralt i hennes metode står overraskelsen, det å tenke på tvers og bruke virkemidler ingen har tenkt på før, for å formidle et viktig budskap.

Shabana ble et ikon på det nye Norge da hun sto avbildet i Dagbladet, naken, med det norske flagget malt over hele kroppen. Hun sa: «Her er kroppen min, her er landet mitt, hva er problemet?»
Shabana havnet på førstesiden av New York Times og i alle verdens tv-kanaler da hun løftet en mulla. Hun sa: «Se! Denne mannen er da ikke noe å være redd for!»
Shabana fikk nasjonen til å sette grandiosa’n i halsen da hun viste rumpa si under åpningen av Filmfestivalen i Haugesund. Hun sa: «Det er ikke jeg som stripper, men holdningene som vil strippes ! (Åpningsfilmen «Import-eksport»). Og da smalt det.

I alt 17 skudd ble avfyrt mot Rehmanfamiliens restaurant på Grûnerløkka i Oslo, og hendelsen ble satt i sammenheng med Shabanas opptreden. Da fikk Shabana nok, og søkte «eksil» i USA.
Med base i Brooklyn, New York, begynte Shabana å studere komedie og skrive på et one woman show, basert på hendelser fra sitt eget liv. Forestillingen «For Konge og Fedreland» ble født, og den har begeistret publikum i sju land, inkludert USA og Canada. Og det blir alltid både latter og tårer i salen.

Shabana gikk gjennom mye vondt før hun ble voksen. Dette har hun skrevet sterkt og bevegende om i boken ”Blåveis”, der vold i nære relasjoner er temaet.
«Man må være autentisk», sier Shabana i dette foredraget, som tar publikum med bak stuntene, til de dramatiske hendelsene og opplevelsene som formet henne og frigjorde henne. «Selv om det kan føles hudløst og farlig, må vi våge å kle av oss staffasjen og fortelle om livet slik det er. Først da kan vi finne løsninger, enten det er i familien, kulturlivet, politikken eller næringslivet.»

Autentisk og avkledd er i høyeste grad stikkordene for dokumentarfilmen «Shabanas valg», der Shabana lar sin regissørektemann filme samlivet deres gjennom et helt år. I et nesten smertefullt nærgående portrett, ser vi den tøffe frihetskjemperen Shabana bli trukket mellom frihet og trygghet, ambisjon og kjærlighet. Etter filmen kom det et skred av henvendelser fra kvinner og menn som kjente seg igjen i den kampen det er å holde et moderne parforhold sammen.

For mer informasjon se  about.me page