Comedian, Writer, Speaker

Kvantespranget- etter drapet på Fadime.

For 13 år siden skrev jeg flere spalter i Dagbladet etter at den unge kurdisk-svenske kvinnen Fadime ble skutt av sin egen far fordi hun hadde valgt å leve sitt eget liv i frihet. Hvordan kan en far ta livet av sitt eget barn på denne måten? Ingen forsto. Dette var noe disse fæle “innvandrerne” holdt på med. Mens andre påpekte at æresdrap og sjalusidrap er jo det samme. Også norske menn dreper.

Men vi kan ikke forebygge hvis analysen ikke var presis. Og forskjellen på sjalusi og æresdrap var svært viktig å definere. Derfor skrev jeg om et menneskesyn som dreper, om at kvinner blir sett på som eiendom, og om at religiøse ledere må komme seg ut av gudshusene og snakke om dette.

Det var ekstremt tøft den gangen å ta  opp disse tingene, og være med å skape åpenhet om æresbegrepet i norsk offentlighet. Men norske medier gikk endelig fra å omtale æresdrapene som noe fremmed med tabloide fremstillinger, til å dypdeanalysere årsakene og forsøke å forstå for å forebygge og politisk gjøre noe med situasjonen.

I denne prosessen opplevde jeg å bli kraftig utskjelt, hengt ut som kokosnøtt og jeg risikerte å bli mobbet overalt hvor jeg gikk. Det var nok reaksjoner til å bli redd, og tie. Men det skjedde ikke. Og i dag har ting endret seg. De som var barn den gangen, har selv blitt unge voksne. Og flere våger å reise kritikk mot undertrykkende mekanismer uten å være redde. Disse stemmene møter i dag solidaritet fra alle politiske partier. Dette er et kvantesprang, ikke bare at det er åpenhet, men at retorikken rundt denne tematikken bærer større preg av medfølelse, og vilje til frigjøring, mer enn fremmedfrykt og isolering.

Om to timer skal jeg delta i en konferanse om vold mot kvinner der æresdrap, tvangsekteskap og religion er noen av temaene. Jeg har deltatt i mange slike konferanser. Men denne er annerledes. I dag er det unge kurdere som har invitert meg for holde et innlegg om vold mot kvinner. Det tok 13 år før jeg for første gang skrev om drapet på kurdiske Fadime, til jeg ble invitert for å snakke om vold mot kvinner av unge kurdere selv. En ny generasjon har vokst opp. For meg er dette et bevis på at vi kan finne en vei ut av et menneskesyn som dreper i vår egen tid. Mange stemmer deltar i denne debatten i dag mot autoritære og mot voldelige krefter. Det må vi ikke glemme. Det er det som er fremskritt.

Her er artiklene fra 2002, dessverre er problemet like aktuelt, men tidene har skiftet, flere frihetsvennlige stemmer våger å heve sin røst i offentligheten! Vi kan klare det, vi kan klare å frigjøre oss fra æresbegrepet.

Et menneskesyn som dreper  Om æresdrapet på Fadime

Tilgi oss, Gud! Om æresbegrepet

Kom ut, Imamer.  Om åpenhet

Se også Deeya Khans film om Banaz som vant en Emmy og som er med på å sette tema på den internasjonale dagsorden.

fadime1

 

6 thoughts on “Kvantespranget- etter drapet på Fadime.

 1. Og du, Shabana, har vært utrolig viktig i denne prosessen. Norge hadde ikke vært det samme uten deg. Lykke til med seminaret i dag!

 2. Takk for din oppriktige og saklige måte å minne alle på at det er så mye bedre å samarbeide enn å motarbeide.Trist at du blir angepet personlig og beundringsverdig at du beholder fokus.

 3. Ut av gudshusene, ja.
  Flott at du snakker om dette. Det er håpløst at religiøse ledere blir sett på som autoriteter som kan uttale seg på vegne av muslimske nordmenn. Det er jo ingen som spør biskopene hva man skal gjøre med ungdommen nå til dags…
  Islam og moskeene må settes helt på sidelinjen, sånn litt i bakleksa blant kirkene, og ikke gis makt.
  Det er nok bare norske muslimer som kan plassere dem der.

 4. Kjære Shabana Rehman. Takk for at du er så modig. Jeg skal aldri glemme ditt historiske løft. Det var så ubeskrivelig vakkert. Det gjorde et uutslettelig inntrykk. Jeg blir så takknemmelig over at du setter disse vanskelige spørsmålene på dagsorden. Jeg har reist over hele verden. Hvor enn jeg har vært har jeg møtt fantastiske mennesker-og lært utrolig mye om andre kulturer. Husk: “All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.”
  Arthur Schopenhauer

  Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/arthur_schopenhauer.html#ECtUfwa4pjeziWKz.99
  Hold ut sterke kvinne.Mvh Olav

 5. Takk, Shabana – for den jobben du har gjort! Jeg huske du modig sto fram den gangen; veldig, veldig bra. Og nå har de invitert deg til å snakke om det…endelig. Ting tar tid. Men godt at det skjer.
  Nå kommer mange nye menn over grensene….nye mennesker som skal inn i et samfunn der kvinner har en annen plass og stemme enn de er vant til. Jeg føler norsk presse feier så mye under teppet…og det er ikke alltid klokt – ref din blog også. En av mange historier; https://www.frieord.no/innenriks/asylsokeren-tesfay-tekkie-domt-for-grov-voldtekt-i-trysil/ Så hvordan får en påvirket disse mannfolka…og demme opp, når mange nye “gammeldags kvinnesyn krefter” kommer inn….samma runden, en gang til… Da er jeg glad vi har slike sterke, flotte kvinner som deg, som kjenner begge verdener! Takk!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *